Auto leasen als ZZP’er

Ben je ZZP’er en moet je voor jouw werk regelmatig de weg op? Dan kun je natuurlijk alles doen met een privéauto. Dit resulteert er echter in dat jouw auto eerder aan vervanging toe is. Zonde natuurlijk, want een nieuwe auto kopen is niet bepaald goedkoop. Daarom kun je er als ZZP’er voor kiezen om zakelijk te gaan rijden. Veel ondernemers kopen bijvoorbeeld een auto of bedrijfsbusje voor hun personeel. Als ZZP’er ben je zelf verantwoordelijk voor deze aanschaf. Heb je het geld momenteel niet om een nieuwe auto of nieuw busje te kopen? Dan kun je kiezen voor een tweedehands voertuig. Je kunt echter ook een auto leasen als ZZP’er. Lijkt zakelijk leasen jou wel wat? Wij vertellen je er hieronder alles over en zetten de mogelijkheden voor wat betreft een auto leasen als  ZZP’er voor jou op een rijtje!

Waarom leasen als ZZP’er?

Bij het leasen van een auto zit je doorgaans een paar jaar vast aan een leasecontract. Hierdoor zijn ZZP’ers lang niet altijd happig op het leasen van een auto. Toch biedt het leasen van een auto ook de nodige voordelen voor jou als ZZP’er. De voornaamste reden om voor een leaseauto te kiezen is dat je zelf niet direct veel geld neer hoeft te tellen. Dit is bij de aankoop van een auto natuurlijk wel het geval. Bij een auto leasen als ZZP’er betaal je namelijk iedere maand een vast bedrag aan de leasemaatschappij waarbij je een contract hebt afgesloten. Je hoeft dus niet te investeren in een auto en kunt het geld voor andere zaken gebruiken.

Een andere reden om als ZZP’er een auto te leasen is dat je geen omkijken hebt naar jouw auto. Werkt jouw auto niet meer? Dan moe je het voertuig naar de garage brengen. Waarschijnlijk volgt er nadien een flinke rekening. Bij een auto leasen als ZZP’er hoef je deze rekening niet te verwachten. De kosten worden namelijk betaald door de leasemaatschappij. Dit hangt overigens wel af van de leasevorm waarvoor je hebt gekozen. Later in deze tekst gaan we verder in op de verschillende vormen voor wat betreft een auto leasen als ZZP’er. Bijkomend voordeel van een leaseauto is dat een leasemaatschappij altijd zorgt voor vervangend vervoer wanneer jouw auto niet meer werkt. Als ZZP’er hoef je dus niet bang te zijn dat je de weg niet meer op kunt en jouw werkzaamheden niet uit kunt voeren. Nee, je hebt namelijk altijd een auto tot jouw beschikking.

Tot slot willen we nog even aanhalen dat een auto leasen je als ZZP’er een goed overzicht geeft voor wat betreft de vaste lasten. Hoe dit kan? Doordat je maandelijks een vast bedrag betaalt aan de leasemaatschappij. Je weet dus precies hoeveel geld er iedere maand aan jouw auto besteed wordt. Dit is niet het geval wanneer je een voertuig koopt. Je betaalt dan namelijk het hele bedrag in één keer, waardoor er geen maandelijks overzicht is met kosten. Een auto leasen als ZZP’er brengt dus behoorlijk wat voordelen met zich mee.

Het grootste nadeel van een auto leasen als ZZP’er

Na het lezen van bovenstaande denk je misschien dat een auto huren als ZZP’er ideaal is. Voor veel ZZP’ers is dit inderdaad het geval, maar we moeten dit wel enigszins nuanceren. Een auto leasen als ZZP’er brengt namelijk ook een aantal nadelen met zich mee. Het grootste nadeel is dat een leasemaatschappij jou eigenlijk altijd aan je contract houdt. Lease je een auto voor bijvoorbeeld drie jaar? Dan moet je gedurende drie jaar iedere maand het afgesproken bedrag overmaken naar de leasemaatschappij. Indien je net start als ZZP’er en niet weet of het allemaal gaat zoals gepland, is leasen een risico. Trek je binnen een half jaar de stekker uit jouw onderneming? Dan zit je nog wel tweeënhalf jaar vast aan het leasecontract. Indien je dit wilt voorkomen, is shortlease misschien iets voor jou.

Welke mogelijkheden heb je om een auto te leasen als ZZP’er?

Wil je als ZZP’er zakelijk leasen? Dan moet je weten dat je verschillende mogelijkheden hebt. Indien het een zakelijke leaseauto betreft, heb je grofweg drie opties voor wat betreft het leasen van een auto: operational lease, financial lease en shortlease. Hieronder lichten we de drie opties kort toe.

Operational lease

Een auto leasen als ZZP’er kan middels operational lease. Je bent in dat geval enkel gebruiker van de auto en geen eigenaar. Je betaalt maandelijks een afgesproken bedrag aan de leasemaatschappij. Na afloop van het leasecontract lever je de auto weer in. Deze blijft namelijk altijd eigendom van de leasemaatschappij. Bij operational lease hoef je als ZZP’er zelf niets te regelen. Onderhoud- en reparatiekosten, belasting en verzekeringen maken namelijk deel uit van het leasecontract. Bovendien krijg je altijd vervangend vervoer wanneer er iets mankeert aan jouw leaseauto.

Financial lease

Je kunt als ZZP’er ook kiezen voor financial lease. In dat geval ben je zelf wel de eigenaar van de auto. Toch betaal je maandelijks een bedrag aan een leasemaatschappij. Waarom? Omdat zij de aankoop van het voertuig financieren. Zodoende smeer je deze grote kostenpost uit over meerdere jaren. Repartie- en onderhoudskosten, belasting en verzekeringen maken bij financial lease geen onderdeel uit van het contract. Als ZZP’er draai je dus zelf op voor deze kosten.

Shortlease

Ben je net gestart als ZZP’er? Dan heb je mogelijk nog geen groot klantenbestand. Dit brengt een aantal risico’s met zich mee. Zo weet je bijvoorbeeld niet hoe het over een jaar loopt. Blijkt het toch niet te zijn wat je ervan verwacht had? Dan stop je er mogelijk mee. Een auto leasen als ZZP’er is dan een risico. Althans wel wanneer je leaset middels operational lease of financial lease. Je kunt echter ook kiezen voor shortlease. Bij shortlease kun je een contract vaak na een korte periode alweer opzeggen. Indien je als ZZP’er stopt met jouw bedrijfsvoering zit je dus nergens aan vast. Dit maakt een auto leasen als ZZP’er wel degelijk interessant.

Wat betaal je als ZZP’er voor een leaseauto?
Voor het kopen van een nieuwe auto moet je als ZZP’er met flink wat geld over de brug komen. Het aankoopbedrag dient namelijk in één keer betaald te worden. In het geval van een auto leasen als ZZP’er betaal je echter maandelijks voor het gebruik van een nieuwe auto. Nu ben je ongetwijfeld benieuwd naar de maandelijkse kosten voor een leaseauto. Dit is op voorhand echter niet te zeggen, want de prijs is afhankelijk van een groot aantal factoren. Zo speelt het model auto dat je leaset en de looptijd van het contract bijvoorbeeld mee. Ook de leasevorm die je kiest is van invloed op de prijs. Om een goede prijsinschatting te krijgen voor wat betreft een auto leasen als ZZP’er, moet je zelf eerst goed in beeld hebben wat jouw wensen zijn.

Vergelijk leaseauto’s voor ZZP’ers en vraag offertes aan
Om te kijken wat een leaseauto jou als ZZP’er gaat kosten kun je een kijkje nemen op de site van verschillende leasemaatschappijen. Dit neemt echter behoorlijk wat tijd in beslag. Heb je hier geen tijd voor? Maak dan gebruik van de vergelijkingstool op deze website. Je achterhaalt zo binnen de kortste keren wat zakelijk leasen jou als ZZP’er gaat kosten. Het maken van een vergelijking duurt niet lang, want wij geven je binnen de kortste keren een overzicht. Daarnaast kun je via deze site ook direct een offerte aanvragen bij verschillende leasemaatschappijen. Je weet dus binnen de kortste keren wat het jou gaat kosten wanneer je kiest voor een auto leasen als ZZP’er.