Shortlease

Het leasen van een auto wordt steeds populairder. Niet alleen bedrijven leasen voertuigen, ook private lease wint aan populariteit. Voornaamste reden hiervoor is dat je geen groot bedrag neer hoeft te tellen om in een nieuwe auto te rijden. Je betaalt immers een vast bedrag per maand. Naast zakelijk leasen en private lease kennen we nog een andere term: shortlease. Shortlease is de laatste jaren steeds meer in opkomst. De kans is echter aanwezig dat je (nog) niet bekend bent met deze term.

Wat houdt shortlease in?

Voordat we verder ingaan op shortlease is het natuurlijk wel makkelijk om eerst wat meer duidelijkheid te scheppen over deze term. Je kunt het in principe zien als een soort moderne variant van auto leasen. Je leaset een auto namelijk niet voor een lange, maar voor een korte periode. Net als bij gewone lease blijft de leasemaatschappij altijd eigenaar van de auto. Loopt het contract ten einde? Dan moet je het voertuig weer inleveren bij de leasemaatschappij. Wanneer je voor shortlease kiest, hoef je zelf niet om te kijken naar het onderhoud van de auto. Ook verzekeringskosten betaal je niet zelf. Dergelijke kosten maken namelijk allemaal deel uit van het leasecontract. In het geval van shortlease betaal je alleen zelf de brandstof en de maandelijkse kosten voor gebruik van de auto.

Het verschil met gewone lease

Door bovenstaande alinea denk je mogelijk dat shortlease en gewone lease nagenoeg hetzelfde is. Dit klopt grotendeels, maar er zijn ook wel degelijk verschillen. Het grootste verschil is dat je meer vrijheid en flexibiliteit hebt. Hoe dit komt? Doordat je vaak voor een korte periode aan een contract vastzit. Je sluit bijvoorbeeld geen contract af met een looptijd van drie jaar. Nee, je kunt namelijk een auto leasen voor een half jaar of een aantal maanden. Waar je bij gewone lease jouw contract volledig uit moet dienen, is dit bij shortlease vaak niet het geval. Je kunt jouw contract soms na een maand alweer opzeggen. Indien je kiest voor shortlease raden wij je wel aan om goed naar de opzegtermijn te kijken. De ene maatschappij hanteert namelijk een opzegtermijn van een dag na een maand leasen, bij de andere maatschappij moet je het contract een week van tevoren opzeggen.

Voor wie is shortlease interessant?

Shortlease is met name ideaal voor bedrijven die hun personeel een auto van de zaak aanbieden. Heb je bijvoorbeeld net iemand aangenomen op basis van een tijdelijk contract voor een half jaar? Dan moet deze persoon een auto hebben. Het is een flinke investering om zelf een nieuwe auto te kopen. Zakelijke lease is bovendien een risico, omdat je dan vaak meerdere jaren vastzit aan het contract. Indien het tijdelijke dienstverband verlengd wordt, is dit natuurlijk geen probleem. Wordt het contract niet verlengd? Dan zit je mooi met de gebakken peren wanneer je een leasecontract hebt afgesloten voor meerdere jaren. Shortlease biedt in dit geval uitkomst. Je kunt namelijk een leasecontract afsluiten voor een half jaar. Indien je besluit niet verder te gaan met de werknemer, blijf je niet zitten met de kosten voor de leaseauto. Shortlease is daarnaast ideaal voor bedrijven die werken met seizoenarbeiders. Middels shortlease kun je bijvoorbeeld een aantal busjes leasen, zodat zij hun werk makkelijk en snel uit kunnen voeren.

Shortlease voor startende ondernemer

Ben je recent voor jezelf begonnen en wil je graag een zakelijke auto? Dan is shortlease ook interessant. Dit is zeker het geval wanneer je nog niet weet hoe het allemaal uit gaat pakken voor wat betreft jouw werkzaamheden. Blijkt na een half jaar dat het allemaal minder gaat dan je had gehoopt? Dan trek je de stekker er mogelijk uit. Indien je een leasecontract hebt afgesloten voor jouw auto, zit je nog lang vast aan de kosten. Dit is niet het geval indien je kiest voor shortlease. Aangezien de opzegtermijn hier een stuk korter is, loop je geen financieel risico. Als startende ondernemer heb je met shortlease dus een stuk meer zekerheid dan wanneer je kiest voor gewone of zakelijke lease.

De nadelen

Hierboven haalden we al de nodige voordelen van shortlease aan. In sommige gevallen kan deze vorm van leasen echter ook nadelig zijn. Indien je het voertuig gedurende lange tijd gebruikt, is shortlease duurder dan gewone lease. Wanneer je geen zekerheid hebt, is dit echter wel de beste optie. Bij gewone lease zit je immers aan een contract vast dat je vaak niet op kunt zeggen. Een tweede nadeel is dat er extra kosten in rekening gebracht kunnen worden wanneer je het aantal kilometers dat is opgenomen in het contract overschrijdt. Er wordt dan vaak een meerprijs per kilometer in rekening gebracht, waardoor shortlease plots een stuk duurder uit kan vallen dan gedacht. Overweeg daarom goed of shortlease echt iets voor jou is of dat je toch beter voor gewone lease kunt kiezen.

Is shortlease duurder dan gewone lease?

Omdat er vaak met een aanzienlijk kortere opzegtermijn gewerkt wordt, denken veel mensen dat shortlease duurder is dan gewone lease. In sommige situaties is dit inderdaad het geval, maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn. Het kan zelfs zo zijn dat je met shortlease aanzienlijk goedkoper uit bent dan met gewone lease. Dit is zeker het geval wanneer je als bedrijf een auto wilt leasen. In het geval van shortlease kun je het contract namelijk opzeggen wanneer je wilt. Dit is bij gewone lease niet het geval. Je zit aan het contract vast totdat deze afloopt. Indien je een auto of bedrijfsbus wilt huren voor bijvoorbeeld een half jaar, is shortlease dus ideaal. Je kunt het contract tijdig opzeggen, waardoor je na de betreffende periode niet vastzit aan kosten voor een leaseauto.

Vergelijk shortlease-auto’s met elkaar

Net als bij private lease zitten er bij shortlease ook vaak verschillen in de prijzen. Zo hanteert de ene leasemaatschappij een lagere prijs dan de ander. Uiteraard wil je natuurlijk niet dat de kosten voor een leaseauto onnodig hoog uitvallen, zeker niet in het geval van shortlease. Daarom is het raadzaam om altijd eerst een vergelijking te maken voordat je een auto leaset. Wat dat betreft ben je op deze website aan het juiste adres. Wij bieden jou hier namelijk de mogelijkheid om shortlease-auto’s met elkaar te vergelijken. Je vult simpelweg jouw wensen en eisen in en wij gaan op zoek naar de goedkoopste auto. Je krijgt binnen een paar tellen een overzicht, waardoor je snel weet waar je aan toe bent. Zodoende betaal je dus nooit te veel!