Financial lease

Voor wat betreft het leasen van een auto heb je vandaag de dag verschillende mogelijkheden. De meeste mensen kiezen voor operational lease. Zij betalen maandelijks geld aan een leasemaatschappij en hoeven verder niets te regelen. Ben je ondernemer en wil je auto’s leasen voor jouw personeel? Dan kun je ook kiezen voor financial lease. Lang niet iedere ondernemer is echter bekend met deze vorm  van leasen. Geldt dit ook voor jou? Dan laat je deze optie misschien direct links liggen. Zonde, want misschien is financial lease voor jou wel een stuk aantrekkelijker dan operational lease.

Wat is financial lease?

Voordat je een weloverwogen keuze kunt maken voor een leasevorm moet je natuurlijk wel eerst weten wat de mogelijkheden zijn. Daarom leggen wij jou hier eerst kort uit wat financial lease is. Het is een vorm van zakelijk leasen. De aankoop van de auto wordt betaald door een leasemaatschappij. De auto is eigendom van jouw onderneming, maar je moet het geld natuurlijk nog wel terugbetalen aan de leasemaatschappij. Hiervoor betaal je maandelijks een vastgesteld bedrag. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de aankoopwaarde van het voertuig.

De meeste leasemaatschappijen werken bij financial lease niet met een vaste contractduur. Bij de meeste maatschappijen ben je zelf vrij om de periode te kiezen. Na afloop van deze periode is de auto eigendom van jouw onderneming. Om ervoor te zorgen dat je aan jouw betalingsverplichting voldoet, wordt de leaseauto als onderpand gebruikt door een leasemaatschappij. Indien je de kosten niet meer kunt dragen, weet de leasemaatschappij dat zij niet kunnen fluiten naar hun geld.

Financial lease: de voordelen op een rijtje

Niet iedereen is even happig op het leasen van een auto. Toch kan het voor ondernemers wel degelijk interessant zijn. Wil je dat jouw personeel allemaal in hetzelfde soort auto rijdt? Dan kun je natuurlijk een heel wagenpark aanschaffen. Nadeel hiervan is dat je met flink wat geld over de brug moet komen. Je moet de auto’s namelijk allemaal in één keer betalen. Heb je hier momenteel de financiële middelen niet voor? Dan is deze vorm van leasen ideaal voor jou.

Grote voordeel van financial lease is dat je zelf eigenaar bent van de auto. Je tikt het geldbedrag voor de auto(‘s) echter niet zelf af, maar dit doet een leasemaatschappij. Je sluit vervolgens een contract af bij deze maatschappij, waardoor je maandelijks een vast bedrag overmaakt voor een bepaalde periode. Gedurende de looptijd betaal je de auto dus stukje bij beetje af. Na afloop van het contract zijn de kosten geheel betaald, waardoor je de auto’s in eigen beheer krijgt. Bij financial lease smeer je de aankoop van bedrijfsauto’s dus eigenlijk uit over meerdere jaren. Hierdoor wordt het financieel een stuk beter behapbaar voor jou als ondernemer.

Bij veel leasevormen lease je een auto voor een periode van drie tot vijf jaar. Dit is bij operational lease bijvoorbeeld het geval, maar ook bij private lease of occasion lease. Bij financial lease is dit echter niet het geval. Bij de meeste leasemaatschappijen kies je bij deze leasevorm namelijk zelf de leaseperiode. Gedurende deze periode betaal je vaste maandlasten aan de maatschappij voor het afbetalen van de auto. Je weet hierdoor direct wat de maandlasten voor het gebruik van de voertuigen zijn. Is het je financieel gezien voor de wind gegaan de afgelopen tijd? Dan kun je er vaak ook voor kiezen om jouw contract eerder te beëindigen. Uiteraard moet je het restbedrag dan wel direct aftikken, zodat een leasemaatschappij wel gewoon zijn geld ontvangt.

Zijn er ook nadelen?

Financial lease heeft behoorlijk wat voordelen voor ondernemers, dat kon je hierboven al lezen. Het is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het kent namelijk ook wel degelijk een aantal nadelen. Ten eerste loop je zogeheten restwaarderisico. Je bent zelf immers eigenaar van het voertuig. Na afloop van het leasecontract is de auto mogelijk minder waard dan gedacht. Indien je de voertuigen wilt verkopen, ontvang je hiervoor dus minder geld dan je had verwacht. Ten tweede ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor het regelen van belastingen en verzekeringen voor het voertuig. Ook betaal je onderhouds- en reparatiekosten zelf. Naast het bedrag dat je maandelijks betaalt aan de leasemaatschappij, komen er dus nog extra kosten bij in het geval van financial lease.

Wat is het verschil tussen financial lease en operational lease?

Als ondernemer kun je kiezen voor financial lease en operational lease. Menig ondernemer weet niet wat het verschil tussen deze twee leasevormen is, waardoor er mogelijk een verkeerde keuze gemaakt wordt. Je weet inmiddels wat financial lease is, maar je bent wellicht nog niet bekend met operational lease. Daarom stippen we hier kort de verschillen aan:

  • Bij financial lease ben je eigenaar van de auto, bij operational lease niet;
  • Bij financial lease ben je zelf verantwoordelijk voor belasting en verzekering, bij operational lease wordt dit geregeld door de leasemaatschappij;
  • Bij financial lease krijg je te maken met restwaarderisico, bij operational lease niet;
  • Bij financial lease komt de auto op jouw balans te staan, bij operational lease niet;
  • Bij financial lease heb je recht op investeringsaftrek, bij operational lease niet;
  • Bij financial lease betaal je de BTW vooraf, bij operational lease er maand.

Wat kost financial lease?

De kosten zijn niet op voorhand te zeggen. Dit wordt namelijk bepaald door een groot aantal factoren. Allereerst hangt het natuurlijk af van het soort voertuig dat je leaset. De nieuwste auto’s zijn duurder dan minder nieuwe varianten en dat wordt natuurlijk doorberekend in de prijs. De maandelijkse kosten liggen een stuk hoger wanneer je kiest voor het nieuwste model van een merk. Bij financial lease is ook de looptijd van het leasecontract van invloed op de prijs. Sluit je een contract af voor drie jaar? Dan betaal je maandelijks meer voor de voertuigen dan wanneer je kiest voor een looptijd van vijf jaar. Logisch, want je hebt in dit laatste geval twee extra jaren om de auto’s terug te betalen aan de leasemaatschappij.

Vergelijk financial leaseauto’s voordat je een keuze maakt

Uiteraard wil je een goed beeld hebben van wat financial lease jou gaat kosten. Hiervoor kun je de vergelijkingstool op deze website gebruiken. Heb je al een goed beeld van wat je wilt hebben? Vul jouw wensen dan simpelweg in en wij gaan voor je op zoek. Je ontvangt vrijwel direct een overzicht van auto’s die je kunt leasen. Wil je weten wat een bepaalde auto jou gaat kosten? Dan kun je via onze website ook offertes aanvragen bij verschillende leasemaatschappijen. Zodoende heb je binnen de kortste keren in beeld wat het jouw onderneming gaat kosten.