Private lease

Het leasen van een auto is al een aantal jaren ongekend populair in ons land. In het beginstadium waren het voornamelijk bedrijven die het zagen zitten in leaseauto’s. Vandaag de dag zijn er nog steeds ontzettend veel bedrijven die een auto leasen. Er zijn echter ook steeds meer particulieren die ervoor kiezen om een auto te leasen in plaats van te kopen. Zo reden er eind vorig jaar ongeveer 150.000 Nederlanders in een private-leaseauto. Lijkt het jou ook wel wat om een auto te leasen, maar twijfel je nog enigszins? Wij vertellen jou hier alles over private lease, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken!

Wat is private lease precies?

Niet iedereen is bekend met private lease. Vandaar dat we beginnen met een korte uitleg van deze term. Bij private lease betaal je een vast bedrag per maand om in een nieuwe auto te rijden. Private lease is ideaal wanneer je een redelijk inkomen hebt, maar niet over veel spaargeld beschikt. Indien je geen spaargeld hebt, wordt het immers lastig om een nieuwe auto te kopen. Dankzij private lease kun je in dat geval toch in een nieuwe auto rijden. Voordat je een auto leaset, sluit je een contract af bij een leasemaatschappij. In dit contract staat precies hoeveel je per maand betaalt en wat de looptijd van het contract is. Na afloop van het contract is de auto niet jouw eigendom. Nee, het voertuig blijft namelijk altijd eigendom van de leasemaatschappij.

De voordelen van private lease

Nu je weet wat private lease is, ben je vast en zeker ook benieuwd naar de voor- en nadelen. Op deze manier wordt het namelijk een stuk makkelijk om de knoop door te hakken. Laten we beginnen met de voordelen van private lease. Allereerst weet je precies wat je maandelijks kwijt bent aan jouw auto. Wanneer je een auto koopt, is dit niet het geval. Indien je jouw maandelijkse uitgaven in de gaten wilt houden, is private lease dus ideaal. Daarbij komt dat je je ook geen zorgen hoeft te maken over kosten voor reparatie(s). Wanneer er iets met jouw private-leaseauto is, kun je deze naar de garage brengen. De reparatiekosten zijn voor de leasemaatschappij. De maatschappij moet de garage overigens wel altijd eerst goedkeuring geven voor reparatie van een private-leaseauto. Tot slot is private lease een stuk goedkoper dan een auto kopen met geleend geld. Dit lijken maar weinig mensen te weten, want veel Nederlanders lenen geld om een nieuwe auto te kopen. Soms is private lease zelfs goedkoper dan een nieuwe auto kopen met eigen geld.

En hoe zit het met de nadelen?

Private lease is niet alleen maar hosanna. Er kleven namelijk ook een aantal nadelen aan. Grootste nadeel is dat de auto nooit jouw eigendom wordt. Na afloop van het contract moet je het voertuig namelijk weer inleveren bij de leasemaatschappij. Soms kun je de auto voor een vastgesteld bedrag overnemen, maar je kunt ook een nieuwe private-leaseauto uitzoeken. Een tweede nadeel is dat je niet makkelijk onder een leasecontract uitkomt. Waarom je onder het contract uit zou willen? Wanneer jouw situatie verandert bijvoorbeeld. Er is mogelijk sprake van inkomensderving als gevolg van een echtscheiding of ontslag. Je kunt het maandelijkse bedrag in dat geval mogelijk niet meer ophoesten, waardoor financiële problemen kunnen ontstaan. Een laatste nadeel is dat private lease niet gunstig is wanneer je de auto weinig gebruikt. Overweeg enkel een private-leaseauto wanneer je jaarlijks minimaal 10.000 tot 12.000 kilometer rijdt.

Wat kost het?

Bij het leasen van een auto betaal je maandelijks een vastgesteld bedrag. Het is echter niet zo dat een private-leaseauto altijd hetzelfde kost. Nee, de maandelijkse prijs is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst wordt de prijs natuurlijk bepaald door het soort auto dat je leaset. Wil je één van de nieuwste modellen van een bekend merk? Dan betaal je aanzienlijk meer dan wanneer je voor een auto van een minder bekend merk kiest. Daarnaast speelt ook het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt mee bij de prijs van private lease. Hoe meer kilometers je rijdt, des te lager de maandelijkse kosten voor een private-leaseauto voor jou uitvallen. Bij sommige leasemaatschappijen spelen ook de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd mee. Zijn dit er niet veel? Dan kost private lease jou meer dan wanneer je veel schadevrije jaren hebt. Er zijn maatschappijen die jou korting geven op basis van jouw schadevrije jaren, maar er wordt soms ook met een gelijke premie gewerkt. Heb je veel schadevrije jaren en kies je voor een maatschappij met gelijke premies voor iedereen? Dan is private lease in jouw geval relatief duur. Je betaalt immers ook gedeeltelijk mee voor bestuurders met weinig schadevrije jaren.

Goedkoopste private lease

Ben je overtuigd en wil je een private-leaseauto? Dan raden wij je aan hierbij niet over één nacht ijs te gaan. Nee, want in dat geval maak je waarschijnlijk een verkeerde keuze. Zoals we in de alinea hierboven al aanhaalden, kan de prijs van een private-leaseauto verschillen. Dit hangt niet alleen af van het merk of het aantal schadevrije jaren, maar ook van de leasemaatschappij. Zo hanteert de ene partij mogelijk een veel hoger maandbedrag dan de ander, terwijl het om hetzelfde voertuig gaat. Neem daarom ook de tijd en maak altijd een vergelijking. Via deze website kun je makkelijk en snel private-leaseauto’s met elkaar vergelijken. Op deze manier zie je direct wat de goedkoopste private lease is in jouw situatie. Je betaalt zodoende nooit te veel voor een private-leaseauto!

Private lease aanbiedingen

Door een vergelijking te maken zie je direct wat in jouw geval de goedkoopste private-leaseauto is. Je moet echter weten dat er ook geregeld aanbiedingen zijn op het gebied van private lease. Zo hanteren sommige leasemaatschappijen soms een gereduceerd tarief voor het leasen van een auto. Dit doen zij natuurlijk om nieuwe klanten te lokken. Door op zoek te gaan naar private lease aanbiedingen kunnen de kosten voor een leaseauto aanzienlijk lager uitvallen. Nog een reden dus om de tijd te nemen voor de zoektocht naar een private-leaseauto. Als laatste willen wij je nog wel meegeven dat je je niet teveel op de prijs moet focussen. Kijk vooral ook naar de opzet van het leasecontract. Het zou immers zonde zijn wanneer na afsluiten van het contract blijkt dat er een addertje onder het gras zit.