Zakelijk leasen

Het aantal Nederlanders dat zakelijk leaset is de laatste jaren flink toegenomen. Vaak wordt gedacht dat je hiervoor eigenaar van een bedrijf moet zijn. Er rijden bijvoorbeeld veel ZZP’ers en eigenaren van MKB-bedrijven in een zakelijke leaseauto. Je hoeft echter geen bedrijf op jouw naam te hebben staan om zakelijk te kunnen leasen. Nee, want je kunt namelijk ook een auto leasen via jouw werkgever. Dit kan natuurlijk alleen wanneer jouw werkgever deze mogelijkheid aanbiedt. Is dit niet het geval, maar wil je wel graag zakelijk leasen? Dan kun je mogelijk eens met jouw baas om tafel gaan. Zakelijk leasen klinkt voor veel mensen overigens bekend, maar uit ervaring weten wij dat lang niet iedereen weet wat het nu eigenlijk is. Daarom vertellen wij jou hier alles wat je moet weten over zakelijk leasen!

Hoe werkt zakelijk leasen?

Bedrijven kiezen er steeds vaker voor om hun personeel in een auto van de zaak te laten rijden. Neem bijvoorbeeld vertegenwoordigers. Zij zijn vaak een groot deel van de week op pad om nieuwe klanten te werven en contacten te onderhouden. Indien zij in een auto van jouw onderneming rijden, komt dit natuurlijk professioneel over. Bovendien hoeft een werknemer zijn eigen auto niet te gebruiken om stad en land af te reizen. Voor sommige bedrijven is het financieel niet haalbaar om auto’s of busjes voor het personeel aan te schaffen. Dat is te begrijpen, want je moet met flink wat geld over de brug komen om meerdere voertuigen aan te schaffen. Je hoeft de auto’s echter niet te kopen, want je kunt ook kiezen voor zakelijk leasen.

In het geval van zakelijk leasen ben je zelf niet degene die de voertuigen aanschaft. Dit wordt namelijk door een leasemaatschappij gedaan. Via deze maatschappij lease je vervolgens één of meerdere voertuigen. Dit doe je voor een vooraf vastgesteld bedrag per maand. Bij zakelijk leasen lease je de auto voor een bepaalde periode, vaak voor meerdere jaren. Gedurende deze periode draag je iedere maand geld af aan de leasemaatschappij. Je betaalt zelf alleen de kosten voor de brandstof. Repartie- en onderhoudskosten zijn voor rekening van de leasemaatschappij, want deze worden doorgaans opgenomen in het leasecontract. Aan het einde van het contract lever je de auto weer in of kies je ervoor hem over te nemen. Is het goed bevallen? Dan kun je natuurlijk opnieuw zakelijk leasen.

De voor- en nadelen van een zakelijke leaseauto

Twijfel je nog tussen het kopen van een auto of zakelijk leasen? Dan ben je vast en zeker benieuwd wat de voor- en nadelen van een zakelijke leaseauto zijn. Wij lichten ze hier kort voor jou toe, te beginnen met de voordelen. Het grootste voordeel haalden we in de alinea hierboven eigenlijk al aan. Bij zakelijk leasen koop je de auto niet, waardoor je geen groot bedrag hoeft te investeren. Je betaalt maandelijks een vergoeding om in een gloednieuwe auto te rijden. Hierdoor wordt het bovendien direct inzichtelijk hoeveel geld je maandelijks kwijt bent aan een auto. Wanneer je een auto koopt is dit niet het geval. Een laatste voordeel is dat leasemaatschappijen vaak een uitstekende service hebben. Mankeert er iets aan jouw leaseauto? Dan is een belletje vaak al voldoende om alles te regelen. Wanneer je zakelijk leaset wordt het voertuig opgehaald door de leasemaatschappij en  krijg je vervangend vervoer. Je zit dus nooit zonder auto wanneer je zakelijk leaset.

Zakelijk leasen brengt (helaas) ook een aantal nadelen met zich mee. Het grootste nadeel is dat je aan het contract vastzit wanneer deze eenmaal getekend is. Heb je een leaseauto geregeld waar jouw medewerker de komende drie jaar in kan rijden en vertrekt hij na een jaar? Dan houdt een leasemaatschappij jou aan het contract. Mogelijk kun je de leaseauto doorschuiven naar iemand anders. Is dit niet het geval? Dan is zakelijk leasen zonde van jouw geld, want het voertuig staat waarschijnlijk meer stil dan het gebruikt wordt. Je moet hier natuurlijk wel gewoon voor betalen. Tevens staat er in een leasecontract vaak een maximaal aantal kilometers dat jaarlijks met het voertuig gereden mag worden. Ga je over dit aantal heen? Dan moet je hier vaak flink voor bijbetalen. Tot slot bouw je met zakelijk leasen geen schadevrije jaren op. Dit kan nadelig zijn wanneer je na zakelijk leasen besluit een auto te kopen. Je betaalt in dat geval een hoge verzekeringspremie. De schadevrije jaren die je in een leaseauto hebt gereden tellen namelijk niet mee.

Zakelijk leasen middels financial lease

Hierboven beschreven we de mogelijkheid om zakelijk een auto te leasen via een leasemaatschappij. In feite noemen we hetgeen we beschreven ook wel operational lease. De leasemaatschappij is in dat geval verantwoordelijk voor alle overige kosten, jij betaalt enkel een maandelijks bedrag. Als ondernemer kun je echter ook kiezen voor financial lease. Deze vorm van leasen zien we alleen op zakelijk gebied. Er wordt in dit geval een lening afgesloten om de auto te financieren. De auto dient als onderpand van de lening voor een leasemaatschappij. Je betaalt maandelijks geld aan de leasemaatschappij, waardoor dit ook onder zakelijk leasen valt. Verschil met operational lease is dat je als bedrijf wel zelf verantwoordelijk bent voor onderhouds- en reparatiekosten bij financial lease. Ook dien je zelf de benodigde verzekeringen af te sluiten en belastingen af te dragen.

Zakelijk leasen: de kosten

Wil je zakelijk leasen? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd naar de kosten voordat je de knoop doorhakt. De kosten verschillen echter. Allereerst hangt het er maar net van af bij welke leasemaatschappij je een leasecontract afsluit. Bij de ene partij betaal je maandelijks meer dan bij de andere. Dit hangt onder meer af van het model auto waar je in wilt rijden. Ook de lengte van het contract heeft invloed op de kosten. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor shortlease. Daarnaast speelt de vorm van zakelijk leasen mee in de prijs. Zo betaal je maandelijks meer wanneer je kiest voor operational lease dan voor financial lease. Bij laatstgenoemde optie ben je zelf echter verantwoordelijk voor bijkomende kosten. De maandelijkse premie ligt weliswaar lager, maar je krijgt mogelijk wel te maken met flinke bijkomende kosten.

Vergelijk zakelijke leaseauto’s met elkaar

Het is zonde om onnodig veel te betalen. Oriënteer je dan ook goed voordat je een keuze maakt. Maak altijd eerst een vergelijking voordat je de knoop doorhakt. Wanneer je zakelijk wilt leasen kun je gebruikmaken van de vergelijkingsoptie op deze website. Je vult hier jouw voorkeuren in en wij doen vervolgens de rest. Binnen de kortste keren ontvang je een overzicht met de mogelijkheden voor wat betreft zakelijk leasen. Je kunt de verschillende opties zodoende goed tegen elkaar afwegen. Dit maakt het een stuk makkelijker om een weloverwogen keuze te maken voor een zakelijke leaseauto.