Ben je ZZP’er en moet je voor jouw werk regelmatig de weg op? Dan kun je natuurlijk alles doen met een privéauto. Dit resulteert er echter in dat jouw auto eerder aan vervanging toe is. Zonde natuurlijk, want een nieuwe auto kopen is niet bepaald goedkoop. Zakelijk leasen ZZP is daarom een aantrekkelijk alternatief. Veel ondernemers kopen bijvoorbeeld een auto of bedrijfsbusje voor hun personeel. Als ZZP’er ben je zelf verantwoordelijk voor deze aanschaf. Heb je het geld momenteel niet om een nieuwe auto of nieuw busje te kopen? Dan kun je kiezen voor een tweedehands voertuig. Je kunt echter ook een auto leasen als ZZP’er. Lijkt zakelijk leasen jou wel wat? Wij vertellen je er hieronder alles over en zetten de mogelijkheden voor wat betreft auto leasen ZZP op een rij.
Meer lezen188 modellen gevonden
Wanneer je als ZZP’er een auto wilt leasen, kan dat via zakelijk leasen. Dit is een contract tussen de leasemaatschappij en jou als ondernemer, waarbij je gedurende een periode elke maand een leasebedrag betaalt om in de auto te kunnen rijden. Er zijn verschillende soorten zakelijke auto leasevormen. Welke het beste voor jou is hangt af van verschillende factoren waaronder je financiële voorkeuren, de looptijd van het contract en de kilometers die je zakelijk en privé rijdt.
Het is niet altijd makkelijk om te bepalen of private lease of zakelijke lease het meest aantrekkelijk is als ZZP lease. Dit is met name afhankelijk van je financiële situatie. Doet je bedrijf het goed en heb je genoeg inkomen om het maandelijkse leasebedrag van een leaseauto comfortabel te kunnen bekostigen? Dan kan zakelijk leasen vele aantrekkelijke voordelen bieden, waaronder fiscale voordelen in het geval van financial lease. Werk je echter nog gedeeltelijk in loondienst? In dat geval kun je ook overwegen om zakelijk te leasen via je werkgever. Wanneer dit geen optie is kun je kijken naar private lease, waarbij je als particulier een leasecontract aangaat met een leasebedrijf. Dit is aantrekkelijk wanneer je een goed inkomen hebt, maar niet genoeg spaarreserves om een auto aan te kunnen schaffen.
Als ZZP’er is het soms mogelijk een financial lease overeenkomst af te sluiten met een leasebedrijf. Hierbij schaft het leasebedrijf een auto aan waar je direct economisch gezien eigenaar van wordt. De auto dien je vervolgens over een bepaalde looptijd af te lossen, waarbij het leasebedrijf de auto als onderpand houdt totdat deze is afgekocht. Dit is een interessante optie omdat je hierbij geen aanschafkosten hoeft te betalen. Daarnaast ziet de fiscus de auto als investering in je bedrijf, wat fiscaal voordeel biedt. Ook ben je direct eigenaar van de auto. Wel betekent dit dat eventuele waardedaling, verzekeringen en onderhoud voor eigen rekening zijn.
Wil je ZZP auto leasen maar de kosten drukken? In dat geval is occasion lease het overwegen waard. Bij occasion lease ZZP lease je geen gloednieuwe auto maar een tweedehands auto, wat resulteert in lagere maandlasten. Op deze manier kan ook als kleine ondernemer een ZZP lease auto interessant zijn.
ZZP’ers zijn lang niet altijd happig op het leasen van een auto omdat er enkele nadelen aan kleven. Bij het leasen van een auto zit je doorgaans namelijk een paar jaar vast aan een leasecontract. Toch biedt het leasen van een auto ook de nodige voordelen voor jou als ZZP’er. We zetten hieronder alle voordelen en nadelen voor je uiteen.
De voornaamste reden om voor een leaseauto te kiezen is dat je zelf niet direct veel geld neer hoeft te tellen. Dit is bij de aankoop van een auto natuurlijk wel het geval. Bij een auto leasen als ZZP’er betaal je namelijk iedere maand een vast bedrag aan de leasemaatschappij waarbij je een contract hebt afgesloten. Je hoeft dus niet te investeren in een auto en kunt het geld voor andere zaken gebruiken.
Een andere reden om als ZZP’er een auto te leasen is dat je geen omkijken hebt naar jouw auto. Werkt jouw auto niet meer? Dan moe je het voertuig naar de garage brengen. Waarschijnlijk volgt er nadien een flinke rekening. Bij een auto leasen als ZZP’er hoef je deze rekening niet te verwachten. De kosten worden namelijk betaald door de leasemaatschappij. Dit hangt overigens wel af van de leasevorm waarvoor je hebt gekozen. Later in deze tekst gaan we verder in op de verschillende vormen voor wat betreft een auto leasen als ZZP’er. Bijkomend voordeel van een leaseauto is dat een leasemaatschappij altijd zorgt voor vervangend vervoer wanneer jouw auto niet meer werkt. Als ZZP’er hoef je dus niet bang te zijn dat je de weg niet meer op kunt en jouw werkzaamheden niet uit kunt voeren. Nee, je hebt namelijk altijd een auto tot jouw beschikking.
Tot slot willen we nog even aanhalen dat een auto leasen je als ZZP’er een goed overzicht geeft voor wat betreft de vaste lasten. Hoe dit kan? Doordat je maandelijks een vast bedrag betaalt aan de leasemaatschappij. Je weet dus precies hoeveel geld er iedere maand aan jouw auto besteed wordt. Dit is niet het geval wanneer je een voertuig koopt. Je betaalt dan namelijk het hele bedrag in één keer, waardoor er geen maandelijks overzicht is met kosten. Een auto leasen als ZZP’er brengt dus behoorlijk wat voordelen met zich mee.
Na het lezen van bovenstaande denk je misschien dat een auto huren als ZZP’er ideaal is. Voor veel ZZP’ers is dit inderdaad het geval, maar we moeten dit wel enigszins nuanceren. Een auto leasen als ZZP’er brengt namelijk ook een aantal nadelen met zich mee. Het grootste nadeel is dat een leasemaatschappij jou eigenlijk altijd aan je contract houdt. Lease je een auto voor bijvoorbeeld drie jaar? Dan moet je gedurende drie jaar iedere maand het afgesproken bedrag overmaken naar de leasemaatschappij. Indien je net start als ZZP’er en niet weet of het allemaal gaat zoals gepland, is leasen een risico. Trek je binnen een half jaar de stekker uit jouw onderneming? Dan zit je nog wel tweeënhalf jaar vast aan het leasecontract. Indien je dit wilt voorkomen, is shortlease misschien iets voor jou.
Wil je als ZZP’er zakelijk leasen? Indien het een zakelijke leaseauto betreft, heb je grofweg drie opties voor wat betreft het leasen van een auto: operational lease, financial lease en shortlease. Hieronder lichten we de drie opties kort toe.
Ben je net gestart als ZZP’er? Dan heb je mogelijk nog geen groot klantenbestand. Dit brengt een aantal risico’s met zich mee. Zo weet je bijvoorbeeld niet hoe het over een jaar loopt. Blijkt het toch niet te zijn wat je ervan verwacht had? Dan stop je er mogelijk mee. Een auto leasen als ZZP’er is dan een risico. Althans wel wanneer je leaset middels operational lease of financial lease. Je kunt echter ook kiezen voor shortlease. Bij shortlease kun je een contract vaak na een korte periode alweer opzeggen. Indien je als ZZP’er stopt met jouw bedrijfsvoering zit je dus nergens aan vast. Dit maakt een auto leasen als ZZP’er wel degelijk interessant.