Terug

Auto leasen Kennisbank De voordelen en nadelen van operational lease

De voordelen en nadelen van operational lease

Als je op zoek bent naar een nieuwe auto is leasen een aantrekkelijk alternatief voor het kopen. Je hoeft dan immers geen groot bedrag in één keer uit te geven, maar kunt de uitgaven spreiden waardoor je meer ruimte overhoudt om te investeren in je bedrijf. Eén van dezakelijke leasevormen is operational lease. Maar wat is het precies en waarom zou je ervoor kiezen? In deze blog duiken we in de wereld van operational lease en ontdekken we zowel de voordelen als de potentiële nadelen.

Meer lezen
Tags:
Operational lease

Wat is operational lease?

Operational lease is een zakelijke leasevorm waarbij je als leaserijder gebruikmaakt van een auto, maar niet de eigenaar wordt. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto en neemt vrijwel alle autokosten voor haar rekening. Je betaalt een vast maandbedrag waarin onder andere de kosten voor onderhoud, verzekering, wegenbelasting en afschrijving zijn opgenomen. Aan het eind van de leaseperiode lever je de auto gewoon weer in.

Geen investering vooraf

Eén van de grootste voordelen van operational lease is dat je geen grote investering vooraf hoeft te doen. Waar je bij het kopen van een auto al snel duizenden euro’s kwijt bent, betaal je bij het leasen van een auto slechts een vast bedrag per maand. Dit maakt het financieel gezien vaak aantrekkelijker dan kopen, vooral voor bedrijven die hun kapitaal liever in de bedrijfsvoering investeren dan in een wagenpark.

Volledige ontzorging

Een ander groot voordeel van operational lease is de volledige ontzorging die het biedt. Je hoeft je geen zorgen te maken over het onderhoud van de auto, de verzekering of de wegenbelasting, omdat dit allemaal wordt geregeld door de leasemaatschappij. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over het verlies van waarde van de auto door afschrijving. Dit betekent niet alleen minder zorgen, maar ook minder administratieve rompslomp waar je je mee bezig hoeft te houden. Alles is gedekt in je maandelijkse leasebetaling.

Altijd een nieuwe auto

Met operational lease rijd je altijd in een nieuwe of bijna nieuwe auto. Zodra je leasecontract afloopt, kun je namelijk weer een nieuwe auto uitkiezen. Zo rijd je altijd in een auto met de nieuwste technologie en de meest recente veiligheidsfeatures.

Fiscale voordelen

Voor ondernemers biedt operational lease ook fiscale voordelen. Omdat de auto niet op de balans staat, beïnvloedt dit niet je solvabiliteit. Daarnaast zijn de leasekosten aftrekbaar van de belasting. Dit maakt operational lease een fiscaal aantrekkelijke optie.

Het verschil met financial lease

Benieuwd naar het verschil tussen operational lease en financial lease? Het verschil tussen operational lease en financial lease ligt voornamelijk in wie verantwoordelijk is voor bepaalde aspecten van het voertuig en de financiële verantwoordelijkheid:

  • Bij operational lease draagt de leasemaatschappij de verantwoordelijkheid voor het voertuig gedurende de gehele leaseperiode. Dit omvat zaken zoals onderhoud, reparaties, verzekeringen en wegenbelasting. De leasenemer betaalt een vast maandbedrag en na afloop van de leaseperiode wordt het voertuig simpelweg weer ingeleverd bij de leasemaatschappij. Dit type lease biedt gemak en ontzorging, aangezien de leasemaatschappij verantwoordelijk is voor de operationele aspecten van het voertuig.
  • Bij financial lease wordt de leasenemer economisch eigenaar van het voertuig gedurende de leaseperiode. De leasenemer betaalt maandelijkse termijnen, maar is zelf verantwoordelijk voor zaken als verzekering, onderhoud en wegenbelasting. Na afloop van de leaseperiode heeft de leasenemer de mogelijkheid om het voertuig te kopen tegen een vooraf bepaalde restwaarde. Financial lease biedt meer flexibiliteit en de mogelijkheid om uiteindelijk eigenaar te worden van het voertuig.

Potentiële nadelen van operational lease

Hoewel operational lease vele voordelen biedt, zijn er ook potentiële nadelen om in overweging te nemen:

  1. Ten eerste is er vaak een beperking op het aantal kilometers dat je per jaar kunt rijden, waardoor je extra kosten moet betalen als je dit limiet overschrijdt.
  2. Bovendien ben je gebonden aan een contractuele verplichting gedurende de gehele leaseperiode, waardoor het lastig kan zijn om vroegtijdig van het contract af te komen.
  3. Daarnaast heb je als leasenemer geen eigendomsrecht over de auto, wat betekent dat je geen vermogensopbouw hebt.

Het is belangrijk om deze aspecten zorgvuldig te overwegen voordat je voor operational lease kiest.

Conclusie

Operational lease biedt vele voordelen. Of je nu een zzp’er bent die zijn kapitaal liever in zijn bedrijf steekt dan in een auto, een gezinshoofd dat op zoek is naar een nieuwe gezinswagen zonder het gedoe van eigendom en onderhoud, of een directeur die een hele vloot voertuigen voor zijn bedrijf nodig heeft zonder het risico van waardeverlies, operational lease biedt voor iedereen een aantrekkelijke oplossing. Met de voordelen van geen voorafgaande investering, volledige ontzorging, altijd een nieuwe auto, fiscale voordelen en geen risico’s, is het gemakkelijk te zien waarom zoveel mensen kiezen voor operational lease. Het kan zeker de moeite waard zijn om deze optie te overwegen wanneer je voor een nieuwe auto wilt gaan.