Terug

Auto leasen Kennisbank Autobelasting en bijtelling in 2024

Autobelasting en bijtelling in 2024

Wanneer je een auto privé of zakelijk least krijg je te maken met bijtelling. Dit belangrijk onderdeel van een auto leasen heeft namelijk groot impact op je uiteindelijke keuze. Ieder jaar veranderen er grote of kleine dingen aan hoe bijtelling precies werkt en hoe bepaalde voertuigen belast worden. Wat verandert er in 2024 aan autobelasting en bijtelling? In dit artikel lees je meer over autobelastingen en bijtelling in 2024.

Meer lezen
Tags:

Wat is bijtelling?

Simpel gezegd is bijtelling een belasting die je betaalt over het privé gebruiken van een auto die zakelijk geleaset wordt. Hierbij komen er allemaal factoren in beeld, van de type auto tot de hoeveelheid kilometers en het soort lease contract dat je hebt. In dit artikel lees je meer over hoe bijtelling werkt.

Hoe wordt in 2024 de bijtelling berekend?

De meeste zaken blijven het zelfde in 2024, zoals de bijtelling voor elektrische auto’s. De bijtelling voor elektrische auto’s blijft de bijtelling 16% over de eerste €30.000. Alles boven €30.000 kost je 22% aan bijtelling voor elektrische auto’s. De grote veranderingen worden pas in 2025 doorgevoerd, wanneer de bijtelling voor elektrische auto’s zal stijgen naar 17%. Voor auto’s met een fossiele brandstof blijft de bijtelling van 22% over de hele fiscale waarde ook hetzelfde.

Verhoging reiskostenvergoeding

De reiskostenvergoeding is eindelijk mee gestegen met de benzine prijs. Vanaf 1 januari 2023 is de onbelaste reiskostenvergoeding omhoog gegaan naar €0,21 per kilometer. Dit was voorheen €0,19. Op 1 januari 2024 zal onbelaste reiskostenvergoeding verder verhoogd worden naar €0,23 per kilometer. Het is natuurlijk nog altijd een vrijblijvende optie om reiskostenvergoeding aan te bieden, maar hierdoor kunnen bedrijven of werknemers makkelijker werknemers tegemoet komen.

Wegenbelasting

De wegenbelasting wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid CO2-uitstoot dat een auto produceert. Auto’s zonder CO2 uitstoot blijven ook in 2024 vrijgesteld van wegenbelasting. Deze vrijstelling geldt tot 2024, de kans bestaat dat het hierna aangepast gaat worden. Dit moet elektrisch rijden populairder maken onder forenzen. Het is natuurlijk de meest milieuvriendelijke keuze en daarom bieden wij ook de mogelijkheid aan om elektrische auto’s te leasen. Maar waar moet je op letten met een elektrische auto tijdens leasen?

Ben je op zoek naar een nieuwe auto om te leasen? Op Auto-leasen.nl vind je de laatste modellen voor private lease, zakelijk leasen of occasional lease.