Terug

Auto leasen Kennisbank Hoe werkt bijtelling?

Hoe werkt bijtelling?

Als je een auto van de zaak rijdt of overweegt er een te leasen heb je vast wel eens gehoord van  ‘bijtelling’. Het is een belangrijk onderdeel van autoleasing dat je moet begrijpen om de beste beslissing te nemen, omdat het ook invloed heeft op je kosten. Maar wat is bijtelling precies? Hoe wordt het berekend en hoe kan het invloed hebben op je besluit om te leasen? Laten we dieper ingaan op deze kwesties.

Meer lezen
Tags:
Electrisch Zakelijk leasen

Wat is bijtelling?

Simpel gezegd is de bijtelling een belasting die je betaalt als je een auto die je zakelijk least ook privé gebruikt. Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met een leaseauto of bedrijfswagen beschouwt de Belastingdienst dit als een vorm van inkomsten in natura. Daarom wordt er een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto bij je inkomen opgeteld – de bijtelling – waarover je vervolgens inkomstenbelasting betaalt.

Hoe wordt bijtelling berekend?

De bijtelling wordt berekend als een percentage van de nieuwwaarde van de auto. Dit percentage varieert en is afhankelijk van het type auto en de CO2-uitstoot. Per 2021 liggen de percentages voor bijtelling tussen de 12% en 22%. Deze kunnen nog veranderen door strengere of soepelere wetgeving. Elektrische en hybride voertuigen hebben vaak lagere bijtellingspercentages dan auto’s met een verbrandingsmotor. De overheid wil namelijk mensen belonen die schoner rijden. Hierdoor kan dat een aantrekkelijkere optie zijn voor veel bestuurders.

De invloed van bijtelling op je kosten

Bij het kiezen van een leaseauto is het belangrijk om de bijtelling in overweging te nemen, aangezien dit een aanzienlijke invloed kan hebben op de totale kosten. Een auto met een lagere cataloguswaarde of een lager bijtellingspercentage kan over de looptijd van het leasecontract een stuk goedkoper zijn.

Rij je trouwens minder dan 500 kilometer per jaar privé, dan hoef je je ook geen zorgen te maken over de bijtelling. Het is wel belangrijk om in dat geval je ritten goed bij te houden. De Belastingdienst zal namelijk automatisch bijtelling toepassen op het moment dat zij inzien dat jij over de 500 kilometer gaat. Dit wordt gedaan met verkeerscamera’s en kentekenherkenning.

Conclusie

Bijtelling is een essentieel onderdeel van het leasen van een auto en moet in aanmerking worden genomen bij het kiezen van een leaseauto. Door de bijtelling, de cataloguswaarde van de auto en je verwachte privégebruik in overweging te nemen, kun je de meest kosteneffectieve beslissing nemen voor je persoonlijke en zakelijke behoeften. En vergeet niet: als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, hoef je je geen zorgen te maken over de bijtelling!

Zoals altijd kan je als je vragen hebt over de lease of bijtelling terecht bij Auto-leasen.nl. Ons team van leasingexperts kan je voorzien van alle informatie die je nodig hebt om de beste keuze te maken voor jou en je bedrijf. Neem vandaag nog contact met ons op!